neděle 25. prosince 2016

Představte si umělce, který něco vytvořil. Na své dokonané dílo je pyšný, neváhá se jím chlubit, vyprávět o něm, básnit o něm všem lidem, propagovat jej ... A odevšad se na dotyčného umělce snáší chvála. On je spokojen, ego je pohlazeno, všechno v pořádku. Avšak pak přijde někdo, komu se dílo nelíbí, nebo k němu má určité výhrady, připomínky, má nápady, jak dílo vylepšit. Zkrátka cokoliv, co by se týkalo díla v jiném smyslu slova, než by byla pochvala. A umělec začne být podrážděný. Jelikož on je ten, kterému, byť jen jediné kritické slovo, vadí. Nedokáže totiž přijímat nic jiného, než pochvaly - proč taky, jen to ho dělá veselým, plným radosti, při kritice by se musel zamyslet.


Přitom největším "nakopávačem" k další práci a motivaci (a též zlepšení se) je právě kritika. Je to jednoduchý vzorec, nedokážete ji přijmout, neposunete se dále. Je samozřejmě jasné, že motivací nebudou věty typu "Máš to hnusně./Děláš to blbě." Pořádná kritika by měla mít hlavu a patu, protože říct, že je něco "hnusné" je lehké. A co je nadále důležité - většinou se bude jednat o subjektivní pohled kritika. Nemusí to tak být vždy, ale jedná se o nejčastější případ. Dobré by bylo například začít: "Podle mého názoru je toto dílo takové a makové, protože ..." a uvést důvody, případně, pokud dané problematice rozumím, tak poradit co a jak. Kritizovaný si to buď k srdci vezme ... nebo vás pošle někam. V tom horším případě.
Například na facebookových stránkách o kreslení (dodávám, že se jedná o skupiny s kreslením na "vyšší" úrovni) se setkávám s tím, že mnohdy děti do 14 let (ano, čtete správně) přidají jednoduchou kresbu, kterou vytvořily ani ne za 10 minut. První, co je napadne, přidat to do těchto skupin s vidinou velkých pochval, a aby toho nebylo málo, u popisku k danému obrázku je dodána věta "A kritiku neberu.", nebo naopak "Vím, že je to hnusné." Přitom si neuvědomují, že si rovnou pod sebou řežou větev. A ano, dodávám, že děti by už v tomto věku mohly mít nějakou soudnost. Jakmile se na ně sesypou kritické komentáře, je oheň na střeše, a komentující jsou zasypáni nadávkami a vzteklými reakcemi, které naznačují, že "Jak sis vůbec mohl/a dovolit něco mi komentovat?" Bodejť. Proč tím pádem očekávají, že je budou lidi chválit, když tomu tak rozhodně nebude? Najdou se tací, kteří napíšou nenáročnou větu o škaredosti obrazu autora, ale také ti, kteří ochotně pomohou a poradí, co zlepšit, i když by to mělo být vše. Všechno jde, když se chce. A pokud se dítě zamyslí nad tím, co udělalo špatně, a začne trénovat, v budoucnu může být výsledek jistě famózní. Jenže pokud zabředne do svého světa "vsugerované dokonalosti", není s ním k hnutí. A to je pak problém. Naštěstí se děti mohou spoustě naučit, jelikož mají ještě celý život před sebou. Žel bohům, u dospělých je to mnohdy těžší.
Přesuneme se z umělecké sféry do života. Lidé mají určité představy o životě, všichni mají vlastní svět, vlastní život. Najdou se však ti, kteří mají neustálou potřebu do života druhých mluvit. Nemyslím tím přátelským, nenásilným způsobem, kdy jsou čekávány rady. Jedná se o diktaturu. Dotyční sami neví, jak naložit se svým životem, tak raději podsouvají své "rady" ostatním, v mnoha případech to odnáší nejbližší. Nikdy nekončící výčitky, jak někdo něco udělal špatně, že to nemá cenu, že se to musí udělat takhle a takhle, nebo se stane to, že člověk skončí na ulici/na drogách/, atd. Dále se velice často objevují demotivační věty jako "To se ti nikdy nepodaří.", "Tohle je stejně na nic, k ničemu to nebude." A vůbec nejhorší věty, které já sama nenávidím, jsou: "Jsi ještě mladá, hloupá, nemáš absolutně žádné zkušenosti. Já vím o životě vše." A když se ozvu, že pravdu zčásti má, ale každý to bere jinak (a snažím se to vysvětlit, tím pádem "zkritizovat", analyzovat, co řekl tento člověk o mém životě), je mi řečeno to samé, ještě s tím dodatkem, že jsem drzá. A pokračuje to neustále, jako by mi to mělo být vtloukáno do hlavy. A je to nesnesitelné. Přesně tito lidé nesou v sobě to, že mají dokonalou představu o tom, jaký by svět měl být, jaký život by lidé měli žít. Proti tomu neumím argumentovat a bojovat, žel bohům. Zatím ne. Jediné řešení je, zřídit si život podle sebe sama, brát k srdci rady, ale stejně vše mít podle svého.

Shrnuto, podtrženo - kritika ano, ale s hlavou a patou. Je také dobré se naučit kritiku přijímat, bez ní se nikdo dál neposune, pokud by sám nezjistil, že něco dělá špatně. Ale "vocaď, pocaď." Nemějme v sobě vsugerovanou dokonalost, jelikož nikdo není dokonalý.

6 komentářů:

  1. Pekne napísaný článok a musím súhlasiť. Je to presne tak, ako si napísala.

    Ja keď som bola mladšia, som nevedela prijímať kritiku čo sa týkala tvorby. Avšak vtedy sa jednalo o tú nekonštruktívnu. Teraz som vždy za každú radu vďačná. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! ^_^
      Byly jsme na tom stejně - též jsem neuměla přijímat kritiku, ale hlavně jsem jí ani přijímat nechtěla, jelikož to pro mě bylo něco nemyslitelného ... A pokud se vážně jedná o radu, která pomůže, vítám jí s otevřenou náručí ^_^

      Vymazat
  2. Super článek!
    Jinak, kritika se musí umět jako cokoliv jiného. A dokonce si troufám říci, že i kritice se musí člověk nejprve naučist. Ostatně u recenzí to není jiné - taky mají svá pravidla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, je to tak trochu umění. Ono je lehké říct "Je to hnusné" bez jiných argumentů. Ale vyjádřit, co je špatně, to už je těžší.
      Moc děkuji ^_^

      Vymazat
  3. Ja som za s objektívnou kritikou hádam ani nestretla. Jedine ak na blogu v komentároch :). väčšinou sú tí kritici tí, ktorí si to ego potrebujú na niekom vyvršiť alebo niekoho "sundať". Objektívna kritika je talent, ktorý ovláda málokto. Zlá a ostrá kritika môže demotivovat a narobiť hrozne veľa škody. Keď neviem povedať nič pekné, veľa krát radšej nepoviem nič. Pokiaľ sa ma niekto na názor nepýta tak sa nevyjdarujem (ale s tou stránkou o.kreslení a deťmi je to iné. Keď to dám raz na internet, musim počítať s pozitívnymi aj negatívnymi ohlasmi. A jo no tie vety že aké to má hnusne, mi.príde zúfalé :D ). Polemicky článok, na zamyslenie :) páči sa mi. Budem ti sem chodiť častejšie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, toho si vážím! :)
      Máš pravdu v tom, že dneska málokdo umí něco objektivně zkritizovat, tím pádem klobouk dolů před těmi, kteří to dokážou. S ostrou kritikou jsem se velice často setkávala jako malé dítě, v podstatě nikdy jsem se nesetkala s podporou. Takže mé sebevědomí velice rychle klesalo a trpím tím dodnes. Nemám problém přijímat konstruktivní kritiku, ze které si lze něco vzít, mám však problém s nicneříkajícím kritickým (dá se to tak vůbec nazvat?) komentářem.

      Vymazat